S-A STINS DIN VIAȚĂ SCULPTORUL TECUCEAN DAN MATEESCU
Veste tristă venită în această dimineață de la Tecuci. Cu părere de rău, am fost anunțați că artistul din Tecuci a ales să lase lumea noastră și să plece în rândul celor drepți. A fost născut la 8 aprilie 1943, la Moineşti, judeţul Bacău. A fost absolvent al Facultăţii de Arte Plastice din Iaşi, clasa profesorului Vasile Florea, promoţia 1973. A funcţionat ca profesor, apoi, până la pensionare, ca muzeograf la Muzeul Mixt din Tecuci. Membru al U.A.P., Filiala Galaţi, din 2001. A participat la multe manifestări cu caracter judeţean şi naţional. Renumitul Dan Mateescu avea vârsta de 78 de ani, iar a lăsat în urmă zeci de opere de artă. Ştia să folosească de asemenea calităţile şi imperfecţiunile masei lemnului pentru a obţine anumite efecte vizuale, pentru înlăturarea monotoniei şi dinamizarea discursului plastic. Printre operele sale amintim: ,,Ștefan cel Mare” la Umbrărești construit din ciment; loc. Roșu (Cahul-Basarabia) ,,Ștefan cel Mare” – ciment. com. Lieşti – „Statuia luptătorului dac” – ciment; Ţepu -„Tudor Pamfile” – ciment; „Monumentul eroilor” – ciment, inox; Buciumeni „Paraşutista Smaranda Brăescu” – ciment; „Monumentul paraşutismului” – ciment, aluminiu; Stănişeşti-Bacău „George Apostu” – ciment; Podu Dâmboviţei „Himera” – lemn; Iveşti „Ştefan Petică”, relief – bronz; „Hortensia Papadat Bengescu” – ciment; com. Movileni ,,Alexei Mateevici” – ciment;
În data de 21 martie, părintele Rusu Toderiță i-a luat un interviu acestuia pentru pagina Fii Informat Umbrărești. Îl puteți vedea aici.
Dumnezeu să-l odihnească!
Dumnezeu să-l odihnească în pace. A fost un om remarcabil, pentru care avem un respect deosebit. Rămân operele lui dar regretăm că pe el nu-l vom mai vedea.