vineri, mai 24, 2024
Actualitate

Amenzi până la 50.000 lei pentru cine dă foc la miriști. Garda de Mediu Galați va însoți pompierii la incendiile de vegetație

Atenție fermieri! Protocolul de colaborare nr. P 205/10.04.2019 // 2330/GM/08.04.2019 // 2848/08.04.2019 incheiat intre Garda Naţională de Mediu, Inspectoratul General pentru Situaţii de Urgenţă si Agenția de Plăți şi Intervenție pentru Agricultură (APIA) a fost modificat.

 

Astfel, de acum încolo, reprezentanţii GNM – Comisariatul Judetean Galati si a Inspectoratului pentru Situatii de Urgenta Galati realizeaza controale comune in vederea stoparii fenomenului de incendiere a miristilor, resturilor vegetale de pe terenurile arabile si ardere a pajistilor permanente, constatatarii faptelor savarsite, identificarii autorilor incendierilor si aplicarea sanctiunilor contraventionale.

 

Arderea miriştilor, stufului, tufărişurilor sau vegetaţiei ierboase fără acceptul autorităţii competente pentru protecţia mediului – Agentia pentru Protectia Mediului Galati şi fără informarea în prealabil a serviciilor publice comunitare pentru situaţii de urgenţă constituie contravenţie în conformitate cu prevederile OUG nr. 195/2005 privind protecţia mediului, cu modificările şi completările ulterioare, şi se sancţionează cu amendă de la 3.000 lei la 6.000 lei, pentru persoane fizice, şi de la 25.000 lei la 50.000 lei, pentru persoane juridice.

 

De asemenea, arderea miriştilor, stufului, tufărişurilor şi vegetaţiei ierboase din ariile protejate şi de pe terenurile supuse refacerii ecologice, constituie infracţiune şi se pedepseşte cu închisoare de la 3 luni la un an sau cu amendă penală de la 30.000 lei la 60.000 lei, dacă sunt de natură să pună în pericol viaţa ori sănătatea umană, animală sau vegetală.

 

Aducem la cunostinta importanta constientizarii de catre locuitorii judetului Galati, proprietarilor si detinatorilor de teren, cu titlu sau fara titlu, ca arderea miriștilor, a resturilor vegetale rezultate după recoltarea culturilor de pe terenurile arabile are consecințe negative asupra factorilor de mediu aer si sol si mediului înconjurător, ca intreg.

 

Dacă observati incendii ce au ca rezultat degajări puternice de fum ce pot afecta calitatea aerului, sunati la numărul national de urgentă 112!

 

Comisarii Gărzii de Mediu nu sting focurile, dar vor fi şi ei prezenţi alături de pompieri, se arată într-un comunicat al GNM Galați.

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ia legătura cu noi chiar acum. Notă: Pen