duminică, mai 19, 2024
Actualitate

Republica Moldova și Georgia au semnat cereri de aderare la Uniunea Europeană

Georgia, Republica Moldova și Ucraina au semnat un memorandum privind  activitatea de integrare în UE

Președintele Maia Sandu a anunțat joi seară că a semnat cererea de aderare a Republicii Moldova la Uniunea Europeană.

 

Ea a spus că cererea de aderare a Republicii Moldova la Uniunea Europeană, semnată joi, îi este adresată lui Emmanuel Macron, preşedintele Franţei, ţară care deţine președinția rotativă a Consiliului Uniunii Europene, şi va fi depusă la Bruxelles în zilele următoare.

 

Alături de Maia Sandu, premierul georgian Irakli Garibaşvili a semnat joi cererea de aderare a Georgiei la UE.

 

Georgia și Republica Moldova se vor alătura Ucrainei în eforturile de aderare, după ce preşedintele Volodimir Zelenski a cerut marţi UE să aprobe intrarea rapidă a Kievului, în contextul războiului declanșat de Vladimir Putin.

Candidatura Ucrainei ar urma să fie discutată la summitul liderilor statelor UE care va avea loc săptămâna viitoare.

 

Aderarea la UE este în mod normal un proces lung şi tensionat politic, în timpul căruia ţările trebuie să se alinieze la regulile şi valorile UE. Statele membre ale UE au ultimul cuvânt în privinţa aplicaţiilor de aderare.

 

Ţările care au oficial statutul de candidate la aderare sunt Albania, Macedonia de Nord, Serbia, Muntenegru şi Turcia. Cu toate acestea, negocierile de aderare sunt blocate sau trenează de mai mulţi ani.

Statutul de candidat la aderarea la UE poate oferi unei ţări beneficii concrete, de exemplu datorită faptului că aceasta devine mai atractivă pentru investiţii, fluxurile comerciale sunt mai uşoare şi stabilitatea este mai mare, conform UE.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ia legătura cu noi chiar acum. Notă: Pen