marți, aprilie 23, 2024
Actualitate

Familiile și elevii cu burse sociale ar putea primi tichete pentru achiziționarea de alimente, haine sau rechizite

 

Coaliția de guvernare discută noi măsuri de sprijin pentru cetățenii vulnerabili în fața inflației și a crizei facturilor, ce ar include vouchere pentru alimentele de bază și susținerea elevilor din familii cu venituri mici, au declarat pentru G4Media surse politice. E vorba despre o propunere a PSD.

 

Deciziile, care ar putea fi adoptate în această săptămână de guvern, prevăd acordarea a două tipuri de vouchere.

 

Primul tip este pentru elevii din familii cu venituri mici. Ar presupune acordarea lunară a unui voucher în valoare de 30 de euro (circa 150 de lei), timp de 7 luni, adică până la finalul acestui an, cu excepțai lunilor iulie și august. Cu acest voucher, beneficiarii vor putea să cumpere alimente, rechizite și haine. Beneficiari ar urma să fie cei circa 156.000 de elevi care primesc acum burse sociale.

 

Impactul estimat al măsurii este de circa 32 de milioane de lei până la finalul anului.

 

Al doilea tip de vouchere va fi pentru cetățenii cu venituri mici. E vorba despre vouchere de 50 euro (circa 250 de lei) acordate la fiecare 2 luni până la finalul acestui an. Cu aceste vouchere vor putea fi cumpărate doar alimente de bază.

 

Beneficiari vor fi familiile cu un venit net mediu lunar mai mic de 600 lei (circa 151.000 de familii), beneficiarii de Venit Minim Garantat (circa 160.000 persoane), persoanele cu dizabilități (circa 800.000 persoane) și pensionarii cu un venit mai mic de 1500 lei (circa 2,3 milioane).

 

Impactul bugetar pentru acest an al acestor vouchere va fi de circa 690 de milioane de euro adică circa 0,27% din Produsul Intern Brut (PIB).

 

Sursa de finanțare pentru aceste măsuri, propuse de PSD, ar urma să fie fonduri europene (minimum 80% din valoarea totală), potrivit surselor G4Media.

 

Sursa G4Media

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ia legătura cu noi chiar acum. Notă: Pen