Număr ridicat de accidente rutiere, în județul Galați. De la începutul anului, până acum, au murit peste 20 de persoane

Acțiunile polițiștilor de la rutieră au drept scop prevenirea evenimentelor grave din trafic, iar respectarea regulilor de circulație de către toți cetățenii ar reduce semnificativ tragediile care se întâmplă în jurul nostru.

 

Deși statistica ne arată că numărul accidentelor rutiere petrecute în judeţul Galaţi este constant faţă de anul trecut, iar consecințele acestora sunt în scădere, dramele care se întâmplă pe drumurile din țară ne cutremură de fiecare dată.

 

De aceea, facem un apel la toți participanții la trafic să circule cu respectarea legii – doar așa putem fi cu toții în siguranță.

 

În perioada 1 ianuarie – 31 august 2022, la nivelul judeţului Galaţi, au fost înregistrate 89 de evenimente rutiere grave, soldate cu decesul a 24 de persoane și rănirea gravă a altor 70.

 

Comparativ cu aceeași perioadă din anul 2021, numărul evenimentelor rutiere grave se menţine constant, fiind înregistrate mai puține persoane decedate (-9) și mai multe persoane rănite grav (+1) .

 

Principalele cauze de producere a accidentelor rutiere grave au fost indisciplina pietonilor (20,22%), fiind înregistrate 18 accidente, soldate cu decesul a 6 persoane şi rănirea gravă a altor 12, precum şi abaterile bicicliștilor (16,85%), rezultând 15 accidente, soldate cu decesul a 5 persoane şi rănirea gravă a altor 10.

 

De asemenea, printre principalele cauze de producere a accidentelor rutiere grave sunt și neacordarea priorității de trecere vehiculelor (10,11%), fiind înregistrate 9 accidente, soldate cu decesul unei persoane şi rănirea gravă a altor 8, nerespectarea regimului legal de viteză sau neadaptarea vitezei la condiţiile de drum (8,98%), fiind înregistrate 8 accidente, soldate cu decesul a 2 persoane şi rănirea gravă a altor 6, și neacordarea priorității de trecere pietonilor (7,86%), fiind înregistrate 7 accidente, soldate cu decesul unei persoane şi rănirea gravă a altor 7.

 

Accidentele produse pe fondul primelor cinci cauze reprezintă 64% din totalul accidentelor rutiere grave.

 

Totodată, cele cinci cauze menționate anterior au generat 62,5% din totalul deceselor, 25% reprezentând indisciplina pietonilor, 20,83% indisciplina bicicliștilor, 8,33% nerespectarea regimului legal de viteză sau neadaptarea vitezei la condiţiile de drum, 4,16% neacordarea priorității de trecere vehiculelor și 4,16% neacordarea priorității de trecere pietonilor.

 

Pentru prevenirea evenimentelor rutiere, în primele 7 luni ale anului 2022, la nivelul judeţului Galaţi au fost desfășurate 130 de acțiuni, dintre care 14 privind indisciplina pietonilor, 22 pentru respectarea regimului legal de viteză, 3 privind indisciplina bicicliștilor, 4 pentru acordarea priorității de trecere vehiculelor și 7 pentru acordarea priorității de trecere pietonilor.

 

Astfel, pentru nerespectarea prevederilor O.U.G. nr. 195/2002, au fost aplicate 23 175 de sancțiuni, dintre care 1 073 pentru indisciplina pietonilor, 5 091 pentru nerespectarea regimului legal de viteză, 245 pentru neacordarea priorității de trecere pietonilor, 2 075 pentru indisciplina bicicliștilor şi a conducătorilor de trotinete, precum şi 200 pentru neacordarea priorității de trecere vehiculelor.

 

De asemenea, au fost reținute 2 461 de permise de conducere, dintre care 891 pentru nerespectarea regimului legal de viteză (820 pentru depășirea cu mai mult de 50 km/h și 71 pentru depășirea cu mai mult de 70 km/h), 453 pentru consumul de alcool (contravenție), 245 pentru neacordare prioritate de trecere pietonilor și 200 pentru neacordare prioritate de trecere vehiculelor.

 

La nivel judeţean, polițiștii au retras 1097 de certificate de înmatriculare/înregistrare, dintre care 850 pentru deficiențe tehnice, iar restul de 247 pentru alte situații, fiind retrase, totodată, și 80 de plăcuțe de înmatriculare și imobilizate 80 de vehicule.

 

De asemenea, au fost constatate 265 de infracțiuni la regimul rutier, dintre care 102 reprezentând alcoolemie peste limita legal admisă, 35 sunt infracţiuni de conducere fără permis, 50 de fapte de conducere cu permis de conducere necorespunzător categoriei vehiculului, retras, anulat ori suspendat, 31 de infracţiuni de conducere sub influenţa unor substanţe psihoactive şi 51 de alte abateri.

 

Acțiunile polițiștilor pe linie de rutieră vor continua.

 

Comunicat IPJ Galați

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *