vineri, mai 24, 2024
Actualitate

Recomandările ISU Galați. Nu depozitați butoaiele cu must în spații neaerisite!

A venit toamna, anotimpul în care gospodarii culeg viile pentru producerea vinului. În faţa butoaielor pline cu must pe cale să se transforme în vin, oamenii nu prevăd pericolul care îi pândeşte, motiv pentru care, în această perioadă din an se înmulțesc cazurile de decese din cauza inhalării bioxidului de carbon produs de fermentația vinului.

Din păcate, în lanțul tragic al unor astfel de incidente intră și persoane care încearcă să îi salveze pe cei afectați.


Fermentarea mustului este considerată un adevărat pericol pentru sănătatea oamenilor și se recomandă atenție maximă la dioxidul de carbon acumulat în beciurile sau spaţiile închise unde mustul este pus la fermentat!

În lipsa oxigenului din aceste spaţii închise (beciuri, magazii sau alte încăperi), dioxidul de carbon emanat în urma procesului de fermentaţie este un gaz fără culoare sau miros, care pătrunde în organism pe cale respiratorie şi constituie o otravă puternică.


Precizăm faptul că o persoană care a inhalat cantităţi mai mici de dioxid de carbon prezintă dureri de cap, greţuri – cu sau fără vărsături, ameţeli, tulburări de vedere, greutate în respiraţie.

Dacă în aer gazul este în concentraţie foarte mare, persoana în cauză îşi pierde cunoştinţa în câteva minute, iar consecinţele pot fi grave. Este foarte important de ştiut că victima nu îşi dă seama că se intoxică, așa că nu este conştient pentru a lua măsuri de autosalvare.


Pentru a evita cazurile de intoxicaţie cu monoxid de carbon pe timpul fermentării mustului, Inspectoratul pentru Situații de Urgență al județului Galați solicită cetățenilor să fie prudenți în perioada fermentării vinului și le recomandă următoarele:


 Nu amplasați recipientele cu must în beciuri, mai ales dacă acestea nu sunt dotate cu sisteme de ventilare.
 Amplasați recipientele cu vin în proces de fermentare in spații ventilate corespunzător.
 Verificaţi concentraţia de oxigen din încăperea în care intraţi, prin aprinderea unei lumânări. În cazul în care se va stinge, înseamnă că nu există suficient oxigen
 Anuntaţi întotdeauna pe cineva că veţi intra într-un spaţiu neventilat corespunzător în care fierbe vinul.
 În cantităţi mici acest gaz ia naştere din respiraţia tuturor vieţuitoarelor, însă în cantităţi mari se produce în procesul de fermentare a fructelor (borhot de struguri, prune etc.) sau prin putrefacţia materiilor organice;
 Nu intraţi în încăperea în care există deja o victimă fără echipament de protecţie pentru că este posibil să vă intoxicaţi şi dumneavoastră;
 În prezenţa mai multor oameni, persoana intoxicată cu acest gaz poate fi salvată, dacă în primele minute de pierdere a cunoştinţei este scoasă din atmosfera toxică şi dusă la aer curat.


ATENŢIE! Persoana care încearcă să intre pentru salvarea victimei trebuie să fie protejată cu mijloace de respiraţie autonomă, și cordite de salvare din exterior, în caz contrar va fi o victimă sigură şi ea.


 Sunaţi la 112 în orice astfel de situaţie.

Compartimentul de Informare și Relații Publice

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ia legătura cu noi chiar acum. Notă: Pen