duminică, mai 19, 2024
Actualitate

Amendă pentru persoanele care abandonează animale. Sancțiunea poate ajunge până la 3000 lei

Abandonul de animale este contravenție și se sancționează ca atare. În satul Condrea, dar nu numai, dintr-o dată au apărut câini abandonați pe străzi.

 

Polițiștii Biroului pentru Protecția Animalelor primesc des spre soluționare petiții ce privesc abandonul, de către persoane necunoscute a puilor de animale, în zone limitrofe localităților, care sunt mai puțin tranzitate de autoturisme și oameni.

 

 

Activitățile polițiștilor se îndreptă spre identificarea persoanelor care aleg o astfel de conduită iresponsabilă și sancționarea acestora.

 

Articolul 6 aliniatul 2 litera f din  Legea 205 din 2004 privind protecția animalelor prevede faptul că  abandonul și sau alungarea unui animal a cărui existență depinde de îngrijirea omului reprezintă un act de cruzime fata de animale și se sancționează conform articolului 26 din aceeași lege cu amendă de la 1000 la 3000 lei.

 

Abandonul câinilor revendicați sau adoptați din adăposturile de animale constituie conform O.U.G. 155 din 2001 infracțiune și se pedepsește cu închisoarea de la 2 la 5 ani.

 

Conduita corectă, în cazul animalelor fără stăpân, este sesizarea consiliilor locale ale primăriilor unde acestea sunt observate, pentru ca autoritățile locale să dispună ridicare acestora și plasarea lor în adăposturi, de unde pot fi  adoptate de către persoane responsabile.

 

Polițiștii atrag atenția că hrănirea unui animal abandonat aduce doar o bucurie de moment, pe termen lung lipsa de asumare a responsabilității de a îngriji un animal de companie și de a-i oferi adăpost, hrană, apă, posibilitatea de mișcare suficientă și asistență medicală așa cum prevede legea, provoacă și mai multă suferință generațiilor viitoare de animale abandonate.

 

Totodată copiii care își doresc un animal de companie trebuie să înțeleagă diferența de responsabilitate între un animal de pluș și unul cu nevoi reale, iar decizia de achiziție a unui animal de companie să fie una conștientă și asumată pe termen lung.

 

Cei care doresc să sesizeze abandonul unor animale sau alte situații aflate în competența Biroului pentru Protecția Animalelor pot apela 112 atunci când este vorba despre o situație critică, sau pot transmite o sesizare scrisă.

 

Comunicat IPJ Neamț

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ia legătura cu noi chiar acum. Notă: Pen