Temperaturi de primăvară în Anul Nou. Nici gând de ger sau zăpadă

Anul Nou va aduce o vreme veritabilă de primăvară în cea mai mare parte a țării, cu temperaturi care vor depăși și 15 grade în unele zone.

După o scurtă răcorire, care nu s-a remarcat decât prin câteva dimineți ceva mai reci, vremea intră într-un nou proces de încălzire, care va atinge apogeul chiar de Anul Nou.

Vineri, 30 decembrie

În prima parte a zilei de vineri va ploua slab în vestul și nord-vestul țării, iar ulterior mai ales în nord și, pe spații mai restrânse, în centru și nord-est.

În Crișana și Maramureș, cantitățile de apă vor depăși 5 – 10 l/mp, iar în zonele de munte și în apropierea acestora, 15 – 25 de l/mp. Deși în general vor predomina ploile, în zonele înalte de munte vor fi și unele ninsori, iar local se va depune un strat nou de zăpadă.

De aceea, temperaturile vor rămâne mai coborâte în regiunile nord-vestice, unde maximele nu vor depăși 6 – 9 grade. În schimb, în Banat, Dobrogea, estul Munteniei și în nordul și centrul Moldovei, vremea va fi caldă, iar la prânz se vor înregistra între 10 și 14 grade.

Sâmbătă, 31 decembrie

În ajunul Anului Nou, ploile se vor retrage, dar dimineața ne putem aștepta la îngheț și ceață în zonele de vale din sudul și estul țării.

Cu toate aceastea, la prânz temperaturile vor depăși 9 – 10 grade în cea mai mare parte a țării, iar pe alocuri chiar 13 – 14 grade.

Noaptea de Revelion

Seara, cerul va fi predominant senin în regiunile estice și sudice, și mai mult noros în centru și nord. De asemenea, temperaturile vor fi destul de ridicate, în special în zonele deluroase și submontane, unde vor fi între 5 și 9 grade.

Din păcate, vor fi și zone în care se va forma ceață. Deși nu poate fi realizată o prognoză exactă în acest moment, fiind un fenomen local, aceste areale par a fi restrânse la unele văi din Oltenia și sud-estul Moldovei, dar și la depresiunile din estul Transilvaniei.

Duminică, 1 ianuarie

Prima zi din 2023 ne va aduce o vreme frumoasă de primăvară, caldă și însorită în aproape toată țara. Un pic mai răcoare se pare că va fi doar în sudul Moldovei și, local, în Oltenia, dar și aici se vor depăși 6 – 8 grade.

În schimb, în multe zone din țară, la prânz temperaturile vor trece de 13 și chiar 15 grade Celsius, valori specifice mai degrabă pentru sfârșitul lunii martie. Pe alocuri, în zonele subcarpatice, se vor atinge chiar și 16 -18 grade.

Vremea va fi deosebit de caldă și în zonele de munte, unde ne putem aștepta la temperaturi pozitive și Soare chiar și la altitudini de peste 2000 m.

Luni, 2 ianuarie

În centrul țării și local în celelalte regiuni, ceața matinală din unele zone se va disipa mai greu, iar temperaturile nu vor mai fi atât de ridicate ca în ziua anterioară.

Totuși, în multe zone mercurul din termometre va urca din nou până la 12 – 13 grade, iar local se va depăși pragul de 15 grade.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *