vineri, mai 24, 2024
Actualitate

Sentință în cazul fetiței de 2 ani de la Ivești care a fost omorâtă în bătaie. Frații ei mai mari au fost autorii. Mama copiilor a fost condamnată

S-a dat sentința în cazul fetiței de 2 ani de la Ivești care a fost omorâtă în bătaie. Frații ei mai mari au fost autorii. Mama copiilor a fost prima condamnată. Și-a recunoscut vina. Tatăl lor este încă judecat.

În seara zilei de 7 iulie 2021, liniștea tuturor a fost tulburată de un caz șocant. Un apel la 112 anunțase că o fetiță de 2 ani și 5 luni s-a înecat cu mâncare. De îndată la adresă sosește o primă ambulanță care evaluează starea fetei și constată că era inconștientă. Au început manevrele de resuscitare și au cerut ajutorul altei ambulanțe cu medic. Fetița este resuscitată, dar din păcate fără rezultat. Medicii i-au constatat decesul. Trupul micuței a fost preluat și dus la Galați, pentru a se stabili exact cum a murit. Se deschide un dosar penal pentru ucidere din culpă, iar cazul este preluat de polițiști.

Inițial, in urma primelor audieri se stabilise că vinovat este tatăl copiilor. Acesta fusese acuzat că și-a omorât fetița pentru că plângea, dar în cel moment bărbatul nici măcar nu era acasă. A urmat un an și ceva de audieri. Încadrările juridice s-au schimbat de la ședință la ședință. De la omor, loviri și alte violențe, rele tratamente aplicate minorilor și infracțiunea de coruperea sexuală a minorilor până la ucidere din culpă în cele din urmă, în cazul tatălui.

Abia după 3 luni, în luna septembrie , Parchetul de pe lângă Tribunalul Galați a dispus extinderea urmăririi penale față de mama copiilor pentru săvârșirea infracțiunii de ucidere din culpă. Se face vinovată pentru că în zilele de 05.07.2021 și 07.07.2021, împreună cu concubinul său, a părăsit locuința, de la ora 05:24 până la ora 17:55, și a lăsat fără îngrijire și supraveghere patru minori, cu vârste cuprinse între 2 ani și 5 luni și 11 ani, încălcând obligația legală de supraveghere a minorilor, stabilită de legiuitor în sarcina părinților.

A urmat audierea copiilor, în fața unui psiholog. Pe scurt, în urma audierilor a rezultat faptul că minorii erau maltratați în familie. Tatăl lor le adresa injurii, îi bătea, iar mama lor le dădea de făcut diferite treburi în gospodărie. În raportul de evaluare psihologică se mai menționează faptul că, în cazul minorului unuia dintre minori nu s-au identificat indicatori semnificativi de atașament fată de mamă, iar tatăl este descris într-o formă afectivă de respingere, majoritatea acțiunilor sale fiind menționate de copil drept abuzive. Atitudinea copilului fată de mediul familial este relevantă în afirmația sa ”de data asta aici rămân pe veci, că aici e mai bine” – cu referire la plasamentul la asistentul maternal.”

Copilul cel mare trăiește sentimente de vinovăție asociate contextului traversat, pe de o parte generate de loialitatea față de frații săi, pe de altă parte de faptul că incidentul s-a întâmplat când frații erau în grija sa, acasă. S-a constatat că în timp ce părinții fetei erau plecați la treabă, frații ei mai mici i-au aplicat fetei în vârstă de 2 ani și 5 luni, lovituri cu o coadă de mătură și cu picioarele, iar în urma agresiunii aceasta a suferit leziuni incompatibile cu viața.

Între mama copiilor și procurori s-a încheiat un acord de recunoaștere. Mama și-a recunoscut vina. Fetița a murit din cauza că a lăsat-o nesupravegheată, în prezența unor minori. Prin acordul de vinovăție s-a stabilit ca executarea pedepsei de 2 ani închisoare să fie suspendată sub supraveghere, considerându-se că pronunțarea unei pedepse este un avertisment suficient pentru ca inculpata să nu mai comită astfel de fapte pentru viitor. Sub acest aspect, Curtea de Apel Galați apreciază, în raport cu datele personale ale inculpatei, că scopul acesteia poate fi atins și fără executarea pedepsei în regim de detenție, fiind suficientă suspendarea sub supraveghere a executării pedepsei, pe durata unui termen de supraveghere de 2 ani.

Tatăl copiilor este judecat și acum. Este cercetat în stare de libertate, sub control judiciar, pentru săvârșirea infracțiunii de ucidere din culpă. La fel, ca în cazul mamei trebuue să se stabilească daca se face vinovat pentru că a lăsat nesupravegheați minorii. Următoarea ședință în dosarul în care este cercetat va fi în data de 26.01.2023, la Judecătoria Galați.

Sursa informațiilor: Hotărârea nr. 25/2023 din 12.01.2023 pronunțată de Curtea de Apel Galați, rejust.ro

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ia legătura cu noi chiar acum. Notă: Pen