vineri, mai 24, 2024
Actualitate

Percheziții în județul Galați și în alte locații din țară. Mai multe persoane au vândut droguri elevilor și studenților

În perioada mai 2022 – aprilie 2023, polițiștii Direcției de Combatere a Criminalității Organizate – Serviciul Antidrog, împreună cu procurorii D.I.I.C.O.T. – Structura Centrală, au desfășurat activități complexe de documentare a unui grup infracțional organizat, ai căror membri ar fi distribuit droguri de risc și de mare risc pe o platformă criptată aparținând unei cunoscute rețele de socializare.

 

Platforma era cea mai importantă din România, având în prezent aproape 11.000 de membri activi. Distribuția drogurilor ar fi fost îndreptată, cu predilecție, spre consumatorii tineri, elevi și studenți.

 

Astfel, la data de 10 aprilie a.c., au fost efectuate 17 percheziții domiciliare în București, Ilfov, Mureș, Brăila, Galați și Dâmbovița.

 

Mandatele de aducere și perchezițiile i-au vizat pe principalii distribuitori de droguri pe această platformă. Infracțiunile săvârșite de membrii grupării privesc trafic de droguri, complicitate la trafic de droguri, constituirea, aderarea și sprijinirea unui grup infracțional organizat și efectuarea, fără drept, de operațiuni cu substanțe psihoactive.

 

În urma perchezițiilor, au fost ridicați 17.500 de lei, 110 dolari, 100 de euro, 3,5 kilograme de cannabis, 20 de telefoane mobile, 2 cartușe de 9 mm, 20 de grame de substanță pulverulentă de culoare albă (NSP), 228 de comprimate de ecstasy și 48 de timbre LSD.

 

Drogurile ar fi fost destinate, în special, distribuției stradale.

 

Gruparea ar fi fost structurată pe paliere și nivele de acces și ar fi asigurat distribuția de droguri de risc și de mare risc, la nivel național, în majoritatea marilor orașe.

Ca mod de operare, clienții, utilizatori ai unor terminale mobile, ar fi contactat distribuitorii pe această platformă, iar apoi, în urma negocierilor directe, ar fi fost îndrumați către cel mai apropiat dealer local, în funcție de localitate, tipul de drog solicitat și alte criterii.

 

Distribuitorii și-ar fi promovat ofertele de droguri pe această platformă și ar fi încercat să își împartă zonele de distribuție, astfel încât să acapareze cât mai mulți clienți.

 

Administratorul platformei ar fi moderat discuțiile și, de asemenea, ar fi fost implicat în selectarea membrilor grupului.

Pentru înțelegerea modalității de operare a membrilor grupării și a funcționalității platformei, polițiștii antidrog au monitorizat îndeaproape activitatea între membrii platformei, fiind identificați cei mai activi distribuitori.

 

Platforma de comunicare ar fi generat în jur de 40.000 – 50.000 de mesaje zilnic, majoritatea fiind legate despre modalitățile de distribuție a drogurilor, consum, zone de distribuție, dar și despre efectele drogurilor.

Suportul de specialitate a fost asigurat de Direcția Operațiuni Speciale din Poliția Română.

 

De asemenea, polițiștii antidrog au beneficiat și de suportul de specialitate al Serviciului de Combatere a Criminalității Informatice.

 

Acțiunea a beneficiat de sprijinul Direcției Generale de Jandarmi a Municipiului București și al Brigăzii Speciale de Intervenției a Jandarmeriei.

 

Comunicat Nr. 370 din 10 aprilie 2023 emis de IGPR.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ia legătura cu noi chiar acum. Notă: Pen