sâmbătă, iunie 15, 2024
Actualitate

EXCERCIȚIU | Mâine va fi cutremur cu magnitudinea de 7,5 grade pe scara Richter. Mai multe persoane vor fi rănite

Exercițiu al ISU Galați cu forţe în teren combinat – „joint”, având ca temă „Gestionarea unei situaţii de urgenţă generată de producerea unui cutremur de pământ care a afectat municipiul Galați”

 

Scenariu

În data de 28.09.2023 ora 10.00, în zona Vrancea s-a produs un cutremur intermediar (la adâncimea de 130 km) cu magnitudinea de 7,5 grade pe scara Richter, care a fost resimţit şi în municipiul Galați cu magnitudinea de 6,8 grade pe scara Richter, cu o durată de aproximativ 32 secunde, producând pierderi şi distrugeri însemnate.

Din datele furnizate de apelanţii din municipiul Galați s-au constatat următoarele efecte negative:

– 1 imobil avariat/afectat: Corpul de clădire nr. 1 aparținând Colegiului Tehnic Aurel Vlaicu.

 prăbuşirea rafturilor pe care sunt depozitate cărți şi rămânerea în captivitate în spaţii ostile vieţii şi sub dărâmături a unui număr de 5 persoane.
 rănirea unui număr de 12 persoane, surpinse de rafturile pline cu cărți, din care 7 cu răni ușoare și 5 grav răniti.

– Corpul de clădire 2 aparținând Colegiului Tehnic Aurel Vlaicu, la care se efectuau lucrări de reabilitare au suferit avarii însemnate prin prezența fisurilor la fațadă, prăbușirea scărilor interioare şi a unor elemente portante şi neportante de construcții şi rămânerea în captivitate în spaţii ostile vieţii şi sub dărâmături a unui număr 14 persoane;

Inspectoratul pentru Situații de Urgență Galați declanşează Planul Roşu de Intervenţie al judeţului Galați

 

  • modul de organizarea a cooperării pe timpul gestionării situaţiilor de urgenţă de amploare.
  • antrenarea personalului privind modul de acţiune în cazul producerii unor evenimente de amploare simultane şi cunoaşterea posibilităţilor de organizare a acţiunilor de răspuns.
  • perfecţionarea deprinderilor pentru punerea în aplicare a planurilor de cooperare cu instituţii care pot îndeplini funcţii de sprijin pe timpul gestionării situaţiilor de urgenţă.
    -antrenarea personalului cu responsabilităţi în coordonarea medicală, din cadrul Dispeceratului integrat ISU-SMURD-SAJ, privind culegerea informaţiilor despre producerea evenimentului şi -alertarea echipelor medicale (din UPU respectiv a ambulanţelor din cadrul S.A.J.) în vederea deplasării la locul producerii evenimentului.
  • verificarea viabilităţii procedurilor de cooperare pe timpul intervenţiei cu echipajele de prim ajutor din cadrul SMURD în cazul unui număr mare de victime.
  • verificarea intervenţiei formaţiunilor medico-sanitare, verificarea punerii în aplicare de către unităţile spitaliceşti a Planului Alb.

 

Acesta a fost scenariul excercițiului care va avea loc mâine, 28 septembrie 2023. Menționăm că în momentul de față nimeni nu poate știi cu exactitate momentul producerii unui seism. 

ISU Galaţi desfăşoară frecvent astfel de exerciţii cu scopul antrenării atât a forţelor proprii cât şi a tuturor factorilor cu atribuţii în domeniu pentru a fi în măsură să gestioneze operativ orice situaţie de urgenţă.

Având în vedere concentrarea de forțe care participă la această aplicație în data de 28.09.2023, în intervalul orar 10.00 – 12.00, circulația se va desfășura cu dificultate pe strada 1 Decembrie 1918 în dreptul Colegiului Tehnic Aurel Vlaicu.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ia legătura cu noi chiar acum. Notă: Pen