REGULI MAI DURE PENTRU CRESCĂTORII DE PORCI
Pesta porcină schimbă regulile după care românii pot crește porci în gospodării, pentru consumul propriu. Autoritatea Sanitar – Veterinară a lansat un proiect de ordonanță de urgență care prevede amenzi de până la 8.000 de lei pentru cei care nu iau măsuri de biosecuritate și nu respectă restricțiile impuse de autorități.
Iată noile reguli pe care trebuie să le respecte crescătorii de porci:
– să nu hrănească porcinele cu resturi alimentare şi să elimine subprodusele de origine animală, în conformitate cu Regulamentul (CE) nr. 1069/2009;
– spaţiile unde se cresc porcii trebuie să fie construite în aşa fel încât porcinele să fie deţinute în spaţii care să nu permită venirea acestora în contact cu porcinele deţinute din alte exploataţii, cu porci sălbatici sau alte animale – de exemplu: câini;
– să îngrijească porcinele astfel încât să nu existe posibilitatea de contact între porcinele din exploataţie şi orice carcasă, sau parte de carcasă provenite de la porcii sălbatici – porci vânaţi sau morţi, carne şi subproduse rezultate de la acestea;
– să ofere facilităţi pentru persoana care lucrează cu porcinele în vederea schimbării hainelor şi încălţămintei la intrarea şi ieşirea în/din adăpostul porcinelor;
– să amenajeze dezinfectoare pentru încălţăminte, atât la intrarea, cât şi la ieşirea din exploataţie şi din adăpost;