16 ANI DE LA POTOPUL DIN TORCEȘTI
În urmă cu 16 ani, o parte din comuna noastră a fost grav afectată de inundațiile violente. Apele râului Siret au lovit în dimineața zilei de 13 iulie şi au afectat 40.000 de hectare de culturi agricole (compromise în totalitate). Peste 3.000 de case din judeţul Galaţi au fost inundate, din care peste 300 în comuna noastră. Dintre toate satele comunei, Torcești și Salcia au fost cele mai afectate. Satul Torceşti, ca parte a comunei Umbrăreşti, a avut 150 de case afectate în diverse grade, din care 108 în proporţie de 100 la sută.
Siretul cât Dunărea
Atunci, Siretul cu Bârladul, practic s-au unit, astfel apa a ajuns să ocupe o suprafață enormă. Din imaginea satelitară de mai jos sunt observate suprafețele acoperite de apă. Râul Siret, a ajuns să aibă debitul Dunării, un debit enorm. Mai bine de o săptămână apa a stagnat. În locul animalelor de companie au apărut peștii din Siret. „Totul mirosea a mlaştină, a mort, a pustiu…”, povestea fotul primar al comunei, Stoica Paraschiv pentru publicația Viața Liberă.
Oamenii s-au refugiat în poduri
Apa a fost atât de mare, încât oamenii locului s-au refugiat în podurile locuințelor sau chiar pe acoperișuri. Cu sufletul la gură și cu frica că locuințele s-ar putea prăbuși cu tot cu ei, aceștia au așteptat să fie salvați cu barca sau cu elicopterul. Mulți dintre ei, au așteptat și două zile înfometați. Viața lor, practic a atârnat de un fir de ață. Mii de animale au fost ucise de ape. Acestea puteau provoca epidemii greu de ținut sub control.
Rugă la Dumnezeu
Oamenii nu au fost singuri, au fost cu Dumnezeu. Deși biserica a fost acoperită până la turlă de apă, aceasta nu s-a prăbușit, ba chiar a adăpostit și câteva suflete care s-au dus în turlă, iar altele în podul casei parohiale. Preotul paroh de atunci, Petru Ojog a declarat că împreună cu oamenii au făcut rugăciuni ca apele să se retragă și au așezat pe garduri vechile icoane din biserică. Când viitura a lovit micul sat, apa a crescut doar până la nivelul lor. Imaginile de atunci, făcând înconjurul țării.
A fost propusă strămutarea satului
Guvernul Tăriceanu și oficialităţile judeţene au dispus strămutarea satului, pentru a nu se mai produce în viitor o asemenea catastrofă. Însă oamenii nu s-au lăsat duși de la vatra lor. A contat mult faptul că biserica a fost curățată și sfințită imediat după retragerea apelor, adică în ziua de 20 iulie 2005. În acea perioadă, Sfânta Liturghie a fost săvârşită zilnic în biserica parohiei, astfel că oamenii au simţit ajutorul lui Dumnezeu şi rămas uniţi în încercarea dată.
Ajutați după inundații
După ce inundațiile au emoționat întreaga țară, sute de oameni, dar și autorități, împreună cu biserici s-au mobilizat pentru a ajuta satul greu încercat de ape. Cântăreața de muzică populară din comuna noastră, Neculina Gherghelău ne-a povestit într-un interviu acordat paginii noastre, Fii Informat Umbrărești, că aflându-se la Brăila a aflat de inundații de la televizor. Văzând cum oamenii și vecinii săi din satul natal sunt abătuți de inundații, nu a stat pe gânduri. A plecat la bisericile din oraș, a vorbit cu preoții din oraș, iar împreună cu credincioșii de acolo au strâns două camione îcărcate cu diferite lucruri, de exemplu haine, încâlțăminte, jucării, etc.
Guvernul României a venit cu ajutoare sub formă de materiale de construcţie în valoare totală de peste 250 de miliarde de lei vechi. Pierderile suferite din cauza inundaţiilor de către locuitorii comunei Umbrăreşti s-au ridicat la peste 350 miliarde de lei vechi, adică în jurul a 8,5 milioane de euro.
Le-au fost construite casele de la zero
În parteneriat cu Televiziunea Română, Romtelecom şi Episcopia Dunării de Jos s-au construit 8 case, iar apoi Eparhia Dunării de Jos, prin proiectul „Să punem temeliile speranţei!” a construit alte 12 case. Mai apoi, Arhiepiscopia Sucevei şi Rădăuţilor în colaborare cu Episcopia Dunării de Jos a construit încă 5 case de lemn care au fost date în folosinţă în ianuarie 2006.
Satul Torcești azi
Astăzi, satul este refăcut. În locul caselor micuțe și din chirpici și-au făcut apariția vilele sau casele modernizate. Mulți oameni din Torcești au plecat în străinătate imediat după inundații. În prezent o parte din oamenii de acolo sunt încă plecați, iar o altă parte au ocupații în agricultură, în servicii sau construcții.
Legat de infrastructură, nu s-au schimbat multe de atunci. În momentul actual oamenii așteaptă ca să aibă străzile asfaltate și gaze. De 16 ani tot se promite că piatra de pe ulițe va fi înlocuită cu un strat de asfalt, dar momentan nimic. În prezent este un proiect de asfaltare și de implementare a gazelor naturale, așteptăm și noi alături de oamenii de acolo sosirea utilajelor. Sperăm că va fi cât mai repede posibil.
Documentar
În urmă cu un an, pagina Fii Informat Umbrărești a realizat și un documentar pe care îl puteți vedea aici.