miercuri, octombrie 23, 2024
Actualitate

Prima ediție a Festivalulului Dacic „Piroboridava” de la Poiana. O adevărată reușită

În acest weekend, la Tecuci și la Poiana, a avut loc prima ediție Festivalului Dacic „Piroboridava”. Organizat din timp, cu mult calm și multă dăruință, festivalul a fost o adevărată reușită. 

 

Deschiderea s-a făcut vineri, 19 august, în incinta Muzeului   de Istorie „Teodor Cincu” Tecuci, unde s-au prezentat echipamentele, au putut fi văzute lupte între daci și romani, dar și o paradă cu torțe. La finalul programului, publicul prezent a putut viziona un film istoric.

 

Sâmbătă, 20 august, acțiunea s-a mutat în comuna Poiana, pe locul fostei cetăți „Piroboridava”. Aici, cei prezenți, au putut vedea diferite lupte între daci și romani, au ascultat muzica elevilor de la Casa de Cultură Tecuci. De asemenea,  au putut trage  cu arcul. La final, au putut să vizioneze un film istoric. 

 

Astăzi, 21 august, am fost și noi prezenți. La fața locului am găsit un adevărat aer de festival. Am găsit oameni veseli și dornici de cunoaștere. La fiecare colț, în jurul cetății, am găsit câte un voluntar sau doi, care aveau rolul de a direcționa oamenii pe drumul cel bun.

 

Tinerii, cu vârstele cuprinse între 16 și 18 ani, și-au luat responsabilitățile în serios. Pe  Daniel, directorul Muzeului Tecucean l-am găsit printre ei. Organizat foarte bine, totul aranjat la sprânceană, festivalul a reușit să adune publicul de toate vârstele. De la cei mai mici, până la cei mai mari, toțu au venit  în locul unde istoria a reușit să devină realitate. 

Principala atracție de la Poiana, a fost locul unde se trăgea cu arcul. Tinerii, dar nu numai, au așteptat la rând, până când cel din fața lor termina de tras. Pe lângă trasul cu arcul, cei prezenți au luat parte la diferite meșteșugiri vechi, și au văzut ce instrumente de luptă se foloseau înainte.

 

Proiectul este finanțat de Asociația G.A.L. Tecuci și susținut de Primăria Poiana, Primăria Tecuci, Muzeul de Istorie „Teodor Cincu” și Complexul Muzeal „Banu” din Nicorești. Parteneri au fost  Asociația Culturală Enciclopedia Dacica și Asociația Culturală Tomis.

 

 

Felicităm organizatorul și voluntarii pentru buna desfășurare a festivalului.

 

–––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––

 

O parte din volunarii Festivalulului Dacic „Piroboridava”. Bravo, tinerilor! 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ia legătura cu noi chiar acum. Notă: Pen