miercuri, octombrie 23, 2024
Cultural

Copiii din Umbrărești au sărbătorit Unirea Principatelor Române, prin cântece, poezii și dansuri populare

Astăzi, 24 ianuarie, românii sărbătoresc 164 de ani de la Unirea Principatelor Române care a avut loc la 24 ianuarie 1859, prin alegerea lui Alexandru Ioan Cuza ca domnitor al ambelor principate – la 5 ianuarie 1859 în Moldova şi la 24 ianuarie 1859 în Țara Românească.

Realizată sub semnul ideilor Revoluției pașoptiste, Unirea Moldovei şi a Țării Românești a reprezentat un obiectiv comun îndeplinit al elitei de pe ambele maluri ale Milcovului. Debutul anului 1859 avea să aducă împlinirea idealului românilor de la sud şi est de Carpaţi.

 

Această zi importantă nu a trecut neobservată. Sub umbra părintelui Ioniță Gheorghiță, a școlilor și a părinților din comună, un grup de copii a avut inițiativa de a organiza un mic moment artistic dedicat acestei zile.

Moderatoarea evenimentului  a fost Alexandra Gavrilă, care l-a început cu o scurtă introducere. „Astăzi,  24 ianuarie, cu ocazia împlinirii a 164 de ani de la întemeierea Micii Unirii, noi, copiii din Umbrărești ne-am strâns pentru a marca o zi importantă pentru istoria noastră,  a românilor. Unirea Principatelor Române (cunoscută și sub numele de „Mica Unire”) a avut loc la 24 ianuarie 1859, prin alegerea lui Alexandru Ioan Cuza ca domnitor al ambelor principate – la 5 ianuarie 1859 în Moldova şi la 24 ianuarie 1859 în Ţara Românească.”

 

Apoi, toți copii au dansat hora unirii, așa cum au dansat strămoșii noștri în anul 1859. Evenimentul a continuat cu Alexandra Gavrilă la microfon, unde a cântat muzică tradițională. A fost  urmată de Raluca Dănăilă, care a recitat o poezie, intitulată „Steagul Nostru”. A urmat Antonia Ursu, care, la fel ca Alexandra, a cântat muzică tradițională. Evenimentul s-a încheiat printr-o horă a fericirii.

Și de această dată, persoana care a asigurat sunetul este domnul Sandu Gavrilă, tatăl Alexandrei Gavrilă.  A fost un eveniment reușit. Felicitări tuturor! 

 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ia legătura cu noi chiar acum. Notă: Pen