marți, octombrie 22, 2024
Cultural

Scrisoare deschisă. Argumente pentru propunerea unor personalități, drept cetățeni de onoare ai comunei Umbrărești

  Domnule primar Stratulat Ionel, domnule viceprimar Condrache Marcel, domnilor consilieri locali,   

                                                                                                                                                                                                                                                                                           

In numele Asociatiei cultural filantropice Ion T, Sion, a carei ratiune de a fi este sustinerea si promovarea  valorilor perene umbrarestene, transmitem  PRIMARIEI si Consiliului local   Umbraresti referinte argument in favoarea celor sase personalitati,  in vederea primirii calitatii de cetateni de onoare ai comunei Umbraresti pentru merite culturale exceptionale, care au dat multora perceptia Umbrarestilor ca mica cetate culturala de pe harta culturala a  tarii.           

 

1. preot Gheorghita Ionita, om jertfelnic, cu viziune constructiva, are contributii la formarea si promovarea tinerelor talente muzicale,sustinute si de parinti si cu premii nationale si internationale.De la venirea sa in comuna,copiii si tinerii il  urmeaza si il  indragesc  pentru organizarea neobosita a zeci si zeci de activitati cultural artistice si sportive ,fiind un Mecena cultural in miniatura,sustinand financiar , moral si sufletesc bucuria copiilor.

 

2.Prof. Monica Babes, a ridicat prestigiul Scolii Sfantul Stelian si al  comunei prin seriozitatea actului de invatamant si educational,apreciata la nivelul invatamantului judetean cum reflecta presa ultimilor  ani, prin rezultatele deosebite la olimpiade si concursuri nationale,prin nenumarate proiecte  nationale si internationale precum Erasmus,prin gazduirea a multe lansari de carte si activitati scolare si extrascolare reliefate de presa locala si nationala.

 

3.Profesorul Pavel Virgil,un prieten vechi al Umbrarestilor, a invatat si educat sute si sute de elevi umbraresteni la Colegiul national Spiru  Haret  din Tecuci in cei peste 40 de ani de profesorat,elevi deveniti ulterior profesori precum sotii Turcu.In scrierile si cartile sale a evidentiat istoria,personalitatile umbrarestene ,participand ca invitat , oaspete la marile sarbatori si comemorari de la Umbraresti si din satul basarabean Rosu, cu care comuna noastra este infratita.

4. scriitoarea Eleonora Stamate, alaturi de poeta  Zaharia Florina,  propusa si anul trecut, la cest titlu, este o ambasadoare a Umbrarestiului unde a infiintat Cenaclul literar Stefan Petica Umbraresti, a donat carte de valoare Scolii Sfantul Stelian,a promovat si girat scriitori  si poeti umbraresteni fiind oaspete permanent la marile evenimente culturale de pe parcursul atator ani.Este legata de sotul sau, domnul  inginer Alexandru,care a lucrat cu multe realizari in agricultura umbraresteana,recunoscut si apreciat si astazi  de consateni ca om si profesionist de mare clasa.In revista de recunoastere internationala Tecuciul literar artistic al carei redactor sef este a publicat multec articole despre personalitatile umbrarestene Gavril Costache, Ion Sion, preot Dumitru Vlad etc

5.  Sculptorul Dan Mateescu din Tecuci, a realizat   in ultima parte a vietii monumentul   binecredinciosului voievod  Stefan cel Mare si Sfant din  Parcul central Umbraresti  dar si  ansamblul  statuar din curtea Scolii Sfantul Stelian ,la initiativa si cheltuiala asociatiei noastre,reprezentand cinci oameni de valoare ai comunitatii umbrarestene   ,arhimandritul Isaia Tugurlan( cetatean de onoare post mortem al comunei),preotul Dumitru Vlad,Cetatean de onoare al comunei)poetul erou Vasile    Teleoaca(cetatean de onoare al comunei post mortem),istoricul si profesorul national Ion T. Sion(cetatean de onoare al comunei post mortem)si directorul si profesorul Turcu Vasile,propus de mai multe ori pentru acest titlu. Deasemenea dansul  a executat la cererea si pe cheltuiala Asociatiei ,  un bust al voievodului sfant Stefan cel Mare,,ocrotitorul si patronul spiritual al Umbrarestilor, daruit comunitatii din satul Rosu,ca semn al fratietatii si prieteniei dintre cele doua localitati,  Lucrarile  maestrului Dan Mateescu,redate de catre domnul profesor Virgil Pavel in monografia Dan Mateescu au contribuit si contribuie decisiv la pastrarea identitatii si a memoriei istorice si culturale ale Umbrarestilor,lucrul cel mai important de realizat. din punct de vedere spiritual si cultural.                                                                                                                              .                                                                                           

6Profesorul si directorul Turcu Vasile,cunoscut de majoriatea ca fiind contemporanul nostru cu cel mai mare simt si educatie umana,cu o remarcabila activitate administrativa si culturala,membru al Ligii Tineretului ortodox,filiala Umbraresti si membru fondator al Asociatiei cultural filantropice Ion T. Sion,jurnalist si publicist in Tribuna invatamantului,Viata libera etc  fondator al Buletinului de Umbraresti,considerat de multi post mortem ex primarul moral al comunei .Meritele sale sunt exprimate in lucrarea monografica dedicata domniei sale cu putin inainte de plecarea la cele  vesnice. aflata la biblioteca comunala. Bibliografia necesara evidentierii celor sase personalitati se afla  in bibliotecile scolilor si in  Biblioteca comunala.

 

   Am avut grija ca personalitatile propuse la acest titlu de onoare pentru dansii si comuna, sa aiba un nume bun, real,incotestabil dar si din ratiunea de a nu fi pusi in situatia propunerii altor nume dornice cu orice pret de marire si interese pamantesti ,care sa compromita titlul de cetatean de onoare dar si onoarea localitatii ,stirbita de multi care prin actele lor zilnic ii aduc rusinea .                                                                                                                         

 

   Argumentele contra aduse celor nenascuti in localitate nu stau in picioare si contrazic realitatea dintr-o viziune si intelegere ingusta,limitata. Cetatenii de onoare ai localitatii sunt toti cei nascuti   in Umbraresti,  dar si straini care au pus si pun sufletul permanent la binele obstesc al intregii comunitati  umbrarestene.    Sfintii romani sunt socotiti  toti  strainii care s-au identificat trup si suflet cauzei ortodoxe si romanesti pana la sacrificiul suprem, depasind uneori in jertfelnicie chiar pe cei autohtoni.                         

 Multumindu-va pentru puterea de a recunoaste valoarea unor oameni osarduitori si exemplari,modele autentice de civism,de morala ,de munca asidua,care au sfintit si sfintesc localitatea Umbraresti prin viata, opera si personalitatea lor, va doresc in numele Asociatiei cultural filantropice Ion T, Sion sanatate,intelepciune si impliniri practice dumneavoastra ,familiei si cetatenilor, care asteapta doar lucruri bune si de folos pentru toti.                                                                               

 

   21  iunie 2023, preot drd.Toderita  Rusu cetatean de onoare al comunei Umbraresti,scriitor, membru al Ligii scriitorilor dobrogeni  din Romania                                   

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ia legătura cu noi chiar acum. Notă: Pen