sâmbătă, noiembrie 23, 2024
Actualitate

Alertă la o școală din județul Galați. Un elev a adus un obuz la școală

Este alertă la o școală din localitatea Cavadinești. Un elev din clasa a VIII-a al școlii din localitate a găsit un element de muniție (obuz) pe malul râului Prut, pe care l-a dus în incinta Școlii.

Directoarea unității de învățământ a anunțat evenimentul prin SNUAU 112.

Au fost evacuați 90 de elevi și 10 cadre didactice. La școala din Cavadinești intervine în aceste momente echipajul pirotehnic și echipajele de poliție.

Intervenție în desfășurare.

Update: În cauză a fost deschis dosar penal 

 

În data de 14 martie 2024, la ora 12:57, I.P.J. Galați a fost sesizat prin apel telefonic la S.N.U.A.U. 112, de către directorul unei unități de învățământ gimnazial din comuna Cavadinești, județul Galați, cu privire la faptul că un elev ar fi adus un obuz în incinta școlii.

 

La fața locului s-au deplasat polițiștii din cadrul Poliției Oraș Berești, care au stabilit că cele sesizate se confirmă și, împreună cu pompierii din cadrul Inspectoratului pentru Situații de Urgență Galați, au procedat la evacuarea elevilor și cadrelor didactice (aproximativ 100 de persoane), fiind asigurat un perimetru de siguranță, astfel ca specialiștii pirotehniști să poată interveni.

 

În cauză, a fost întocmit dosar penal pentru săvârșirea infracțiunii de nerespectarea regimului armelor și munițiilor, cercetările urmând a fi continuate de polițiștii Serviciului Arme, Explozivi și Substanțe Periculoase Galați, sub coordonarea unui procuror din cadrul Parchetului de pe lângă Judecătoria Târgu Bujor, în vederea stabilirii cu exactitate a împrejurărilor în care a ajuns elementul de muniție în unitatea de învățământ.

 

Reamintim cetățenilor că muniţiile rămase neexplodate au încărcătura de exploziv intactă şi în multe cazuri chiar şi focosul, de aceea există riscul ca acestea să explodeze.
Locurile unde pot fi găsite aceste tipuri de muniţie sunt, în general, următoarele :

-la suprafaţa pământului (pe terenuri agricole, în păduri şi desişuri );
-îngropate sub pământ, descoperite cu ocazia săpăturilor şi arăturilor agricole, excavaţiilor pentru fundaţiile construcţiilor, defrişărilor, lucrărilor de irigaţii etc.;
-în zidăriile construcţiilor vechi rămase neobservate în timpul războiului;
-sub apă, în râuri, lacuri sau bălţi, descoperite cu ocazia unor lucrări hidrotehnice sau întâmplător în timpul scăldatului. Pentru prevenirea accidentelor în cazul descoperirii de muniţii neexplodate Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă al judeţului Galați recomandă cetăţenilor să respecte următoarele reguli şi măsuri de siguranţă :

-anunţaţi de urgenţă organele de poliţie, autorităţile administraţiei publice locale sau Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă al judeţului Galați;
-nu atingeţi, nu loviţi şi nu mişcaţi muniţia descoperită;
-nu introduceţi în foc muniţiile şi nu faceţi foc în apropierea lor;
-nu aruncaţi la fier vechi şi nu predaţi la societăţile colectoare muniţiile descoperite;
-nu introduceţi în clădiri, încăperi sau locuinţe muniţii neexplodate;
-nu încercaţi să demontaţi focoasele sau elementele componente.

Ia legătura cu noi chiar acum. Notă: Pen