sâmbătă, noiembrie 23, 2024
Actualitate

O centrală nucleară de mici dimensiuni va fi construită în țara noastră

Ambasadorul SUA în România, Kathleen Kavalec, și Ministrul Energiei, Sebastian Burduja, au efectuat prima lor vizită oficială la amplasamentul viitoarei centrale nucleare cu reactoare modulare mici (SMR) din Doicești, marcând astfel un moment semnificativ în colaborarea dintre Statele Unite și România în domeniul energetic.

Proiectul, care va fi dezvoltat folosind tehnologie americană, a fost salutat ca o soluție vitală pentru nevoile de energie curată și sigură în contextul crizei climatice. În cadrul evenimentului „Energie pentru generația următoare”, discuțiile au subliniat importanța energiei nucleare, cu emisii zero și siguranță sporită, în mixul energetic al viitorului.

Ministrul Energiei, Sebastian Burduja, a reiterat angajamentul României față de un mix energetic diversificat, subliniind că energia nucleară, împreună cu alte surse, este esențială pentru asigurarea stabilității energetice și pentru atingerea obiectivelor de reducere a emisiilor de carbon.

Excelența Sa, Ambasadoarea SUA în România, Kathleen Ann Kavalec, a subliniat sprijinul ferm al Statelor Unite pentru tehnologia SMR și a evidențiat beneficiile acesteia, nu doar în ceea ce privește energia curată, ci și în ceea ce privește crearea de locuri de muncă și dezvoltarea economică a comunităților locale.

În cadrul evenimentului, au participat și reprezentanți cheie din industrie, inclusiv Directorul General al Nuclearelectrica și CEO-ul companiei de proiect, RoPower Nuclear. Aceștia au evidențiat potențialul proiectului SMR de la Doicești de a stimula dezvoltarea economică prin crearea de hub-uri industriale și de a contribui la decarbonizarea industriei.

Proiectul, aflat în etapa de tranziție între cele două faze FEED (Front End Engineering and Design), este estimat să creeze peste 2.000 de locuri de muncă în perioada de construcție și peste 230 de locuri de muncă permanente pentru operațiuni, cu perspective de creștere a acestora în industriile conexe. Investiția este percepută ca un magnet pentru noi investiții și dezvoltări în infrastructură și industrii în zona respectivă.

Cu o durată de viață estimată la peste 60 de ani, noua centrală SMR de la Doicești va reprezenta un angajament pe termen lung către energie curată și independență energetică pentru România. Proiectul este văzut ca un punct cheie în angajamentul țării de a-și tripla capacitățile de generare a energiei din surse nucleare până în 2050, în concordanță cu obiectivele de combatere a schimbărilor climatice și de tranziție către o economie mai verde.

Galerie foto aici

Ia legătura cu noi chiar acum. Notă: Pen