marți, octombrie 22, 2024
Actualitate

Tornadă devastatoare la Umbrărești. Zeci de solarii distruse și sute de locuitori afectați

Astăzi, 16 iulie, la ora 12:30, comuna noastră a fost lovită de o tornadă puternică formată în apropierea hotarului cu localitatea  Cudalbi, pe câmp.

Totul s-a întâmplat pe repede înainte. Doar niște tunete dădeau semnale că furtuna era prin apropiere. Dintr-o dată s-a întunecat cerul, iar vântul a început să bată cu putere, cu peste 100 km/h.

Din nefericire, însă, nu a fost o furtună obișnuită. A fost o tornadă care a avut traiectoria către nord-vest, afectând satele Umbrărești-Deal și Umbrărești-Vale, unde, în zona parcului, tornada s-a disipat.

În imaginea de mai sus, culoarea roșu aprins indică locul unde s-a format tornada, iar săgețile albe indică traiectoria pe care a avut-o.

Pe traiectoria sa, tornada nu a iertat nimic. A pus copaci la pământ, a rupt firele de la stâlpi, a distrus coșurile de fum, iar peste 30 de solarii din cele două sate au fost puse la pământ, căpriorii fiind rupți ca niște paie de chibrit, iar folia smulsă și purtată de vânt.

În a doua imagine, punctul roșu indică poziția tornadei înainte  cu câteva minute de a se disipa. 

Locuitorii comunei noastre sunt exasperați și și-au pierdut de tot încrederea în autorități. Spre exemplu, la ultimul fenomen de acest gen, oamenii nu au primit niciun leu pentru munca lor.

Sandu Gavrilă declară că s-a săturat. Toate solariile sale au fost afectate de tornadă. Era în plină recoltare la roșii și la castraveți. Investiția sa de sute de milioane de lei vechi a fost luată de tornadă la propriu. Acum se întreabă dacă să mai facă legumicultură sau să plece înapoi în străinătate.

Pe lângă solariile afectate, au fost rupți mai mulți copaci, iar acoperișurile și hornurile oamenilor au fost puse la pământ.

 

 

Ia legătura cu noi chiar acum. Notă: Pen