Tentative de omor la Drăgănești, Piscu și Cavadinești
Trei tentative de omor în ultima săptămână, în județul Galați, la Drăgănești, Piscu și Cavadinești. Cazurile sunt diferite.
1. La data de 16.07.2024, procurorii din cadrul Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Galaţi au dispus punerea în mişcare a acţiunii penale şi reţinerea unui inculpat (persoană fizică) pentru săvârşirea infracţiunii de tentativă la infracţiunea de omor asupra unui membru de familie, prevăzută de art. 32 Cod penal raportat la art. 188 alin. (1) Cod penal în referire la art. 199 alin.(1) Cod penal.
În fapt, s-a reţinut că, la data de 15.07.2024, în jurul orelor 04:30, în timp ce se afla în locuinţa comună dintr-o localitate din judeţul Galaţi, pe fondul stării de ebrietate şi a unor discuţii contradictorii, inculpatul a pus în executare intenţia de a suprima viaţa persoanei vătămate, soţia sa, căreia i-a aplicat o lovitură cu un cuţit în zona gâtului, cauzându-i leziuni traumatice care necesită 8-9 zile de îngrijiri medicale pentru vindecare.
La data de 17.07.2024, s-a formulat propunere de arestare preventivă a inculpatului, care a fost admisă de către judecătorul de drepturi şi libertăţi din cadrul Tribunalului Galaţi, dispunându-se arestarea preventivă pe o perioadă de 30 de zile.
2. La data de 17.07.2024, procurorii din cadrul Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Galaţi au dispus punerea în mişcare a acţiunii penale şi reţinerea unui inculpat (persoană fizică) pentru săvârşirea infracţiunii de tentativă la infracţiunea de omor asupra unui membru de familie, prevăzută de art. 32 Cod penal raportat la art. 188 alin. 1 Cod penal în referire la art. 199 alin. 1 Cod penal.
În fapt, s-a reţinut că, la data de 16.07.2024, în jurul orelor 22:00, în timp ce se afla în locuinţa comună dintr-o localitate din judeţul Galaţi, pe fondul stării de ebrietate şi a unor discuţii contradictorii, inculpatul a pus în executare intenţia de a suprima viaţa persoanei vătămate, fiul său, căreia i-a aplicat o lovitură cu un cuţit în zona cefei, cauzându-i leziuni traumatice care necesită 12-14 zile de îngrijiri medicale pentru vindecare.
La data de 18.07.2024, s-a formulat propunere de arestare preventivă a inculpatului, care a fost admisă de către judecătorul de drepturi şi libertăţi din cadrul Tribunalului Galaţi, dispunându-se arestarea preventivă pe o perioadă de 30 de zile.
3. La data de 18.07.2024, procurorii din cadrul Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Galaţi au dispus punerea în mişcare a acţiunii penale şi reţinerea unui inculpat (persoană fizică) pentru săvârşirea infracţiunilor de tentativă la infracţiunea de omor calificat în stare de recidivă, prevăzută de art. 32 Cod penal raportat la art. 188-189 alin. (1) lit. e) Cod penal cu aplicarea art.41 alin. 1 Cod penal în referire la art. 43 alin. 5 Cod penal şi violare de domiciliu în varianta agravată, în stare de recidivă, prevăzută de art. 224 alin. (1) şi (2) Cod penal cu aplicarea art. 41 alin. 1 Cod penal în referire la art. 43 alin. 5 Cod penal, ambele cu aplicarea art. 38 alin. 1 Cod penal.
În fapt, s-a reţinut că, în noaptea de 09/10.07.2024, în jurul orelor 23:00, inculpatul, condamnat definitiv pentru tentativă la infracţiunea de omor, a pătruns, fără drept, în locuinţa persoanei vătămate dintr-o localitate din judeţul Galaţi, iar în acest loc a pus în executare intenţia de a suprima viaţa acesteia, aplicându-i o lovitură cu un cuţit în zona pieptului, acţiune care i-a cauzat leziuni traumatice care necesită 12-14 zile de îngrijiri medicale pentru vindecare.
La data de 19.07.2024, s-a formulat propunere de arestare preventivă a inculpatului, care a fost admisă de către judecătorul de drepturi şi libertăţi din cadrul Tribunalului Galaţi, dispunându-se arestarea preventivă pe o perioadă de 30 de zile.
Cercetările continuă în vederea lămuririi tuturor împrejurărilor în care au fost săvârşite infracţiunile.
În cele trei cauze, procurorii au fost sprijiniţi de ofiţeri de poliţie judiciară din cadrul Inspectoratului de Poliţie Judeţean Galaţi – Serviciul de Investigaţii Criminale.
Facem precizarea că punerea în mişcare a acţiunii penale este o etapă a procesului penal, reglementată de Codul de procedură penală, care nu poate, în nicio situaţie, să înfrângă principiul prezumţiei de nevinovăţie.