marți, octombrie 22, 2024
Actualitate

Percheziții la nivelul întregii țări. Polițiștii au ridicat sute de arme și zeci de mii de proiectile

La data de 4 octombrie a.c., Poliția Română, cu sprijinul Jandarmeriei Române, a efectuat peste 300 de percheziții, la nivel național, în domeniul armelor.

La activități au participat aproximativ 1.000 de polițiști din cadrul structurilor arme, explozivi și substanțe periculoase, împreună cu cei din cadrul structurilor de ordine publică, rutieră, investigații criminale, criminalistică, actiuni speciale.

Astfel, au fost efectuate percheziții în toate județele și în Capitală. Acțiunea face parte din măsurile dispuse la nivelul Ministerului Afacerilor Interne, pentru combaterea infracționalității, în special a celei grave și pentru prevenirea faptelor antisociale de orice tip, prin destructurarea grupărilor infracționale violente.

Operațiunea a fost coordonată de I.G.P.R., prin Direcția Arme, Explozivi și Substanțe Periculoase și s-a derulat într-un dosar penal, instrumentat la nivelul Serviciului de Investigare a Infracționalității de Mediu din cadrul Inspectoratului de Poliție Județean Constanța, sub supravegherea procurorului din cadrul Parchetului de pe lângă Judecătoria Constanța.

O societate din afara României ar fi comercializat, prin intermediul unui site, arme supuse autorizării în țara noastră, fără respectarea reglementarilor legale.

Polițiștii au documentat activitatea infracţională a societății comerciale din afara teritoriului țării, care, prin intermediul unui site, ar fi comercializat, pe teritoriul României, către persoane fizice, arme din categoria celor supuse autorizării şi diferite tipuri de muniţie aferente acestora, fără a respecta condiţiile legii privind regimul armelor şi al muniţiilor.

Activitatea s-ar fi desfăşurat prin plasarea de comenzi către magazinul online, iar societatea în cauză ar fi livrat armele şi muniţiile către cumpărătorii români, prin intermediul firmelor de curierat care introduc bunurile în ţară, fără a declara acest fapt autorităţilor vamale şi fără a îndeplini condiţiile solicitate de legislaţia naţională în acest domeniu.

În urma perchezițiilor efectuate, 80 de persoane au fost conduse la sediul unităților de poliție, au fost ridicate 299 de arme, dintre care 139 de arme scurte și 160 de arme lungi, 10 arbalete, 91.028 de proiectile/alice, 157 de cartușe cu gaze, 63 de cartușe letale, 28 de săgeți, precum și 12 kilograme de articole pirotehnice.

În ceea ce privește condițiile generale de autorizare pentru aceste arme neletale supuse autorizării, persoanele nu trebuie să fie condamnate cu executare pentru fapte săvârșite cu intenție, să nu fie inculpate în momentul în care solicită această autorizare, trebuie să fie apte medical și psihologic, să nu prezinte un pericol pentru ordinea publică și siguranța națională, viața sau integritatea persoanelor.

Simultan, în mai multe județe, au fost efectuate razii pentru depistarea celor care încalcă legea, pentru menționerea unui climat optim de ordine și siguranță publică.

În cadrul raziei organizate la data de 3 octombrie 2024, în județul Ialomița, orașul Țăndărei, au fost descoperite și ridicate o armă scurtă neletală, de tip airsoft, 47 de săbii, 4 pistoale și o pușcă de vânătoare cu lunetă.

Totodată, în cadrul unei acțiuni din aceeași dată, din județul Hunedoara, polițiștii au legitimat 174 de persoane, au verificat 32 de societăți comerciale și au oprit în trafic, pentru control, 44 de autovehicule, 17 conducători auto fiind testați, în vederea determinării consumului de alcool sau substanțe psihoactive.

„Aceste acțiuni vor continua și în perioada următoarea, scopul nostru fiind asigurarea unui climat optim de siguranță publică pentru cetățean, precum și descurajarea și tragerea la răspundere a celor care încalcă legea.

Reiterez faptul că au fost dispuse mai multe măsuri și vă exemplific: Blocada și Riposta, care vor continua și în perioada următoare.” A transmis IGPR într-un comunicat de presă.

Ia legătura cu noi chiar acum. Notă: Pen