joi, mai 8, 2025
Educație

Transformare educațională la Colegiul Național de Agricultură Tecuci, în ciuda provocărilor infrastructurale

În urma unei postări apărute recent în spațiul public, care scoate în evidență starea degradată a toaletelor din cadrul Colegiului Național de Agricultură și Economie Tecuci, conducerea instituției confirmă problema, dar subliniază că aceasta este una dintre ultimele care au mai rămas nerezolvate într-o clădire veche, în care au fost deja făcuți pași importanți spre modernizare.

Clădirea, care datează din 1924, nu a beneficiat niciodată de o reabilitare completă, fiind supusă doar unor reparații punctuale de-a lungul timpului. Recent însă, colegiul a reușit să instaleze un sistem modern de încălzire, să modernizeze mai multe săli de clasă, inclusiv prin amenajarea a două clase inteligente și a unor laboratoare cu dotări moderne.

Directoarea colegiului, prof. Cristina Bîrzu, aflată la conducerea instituției din anul 2022, a explicat într-o declarație că lipsa fondurilor a fost principalul obstacol în reabilitarea completă a clădirii.

„Este regretabil, imaginile apărute în spațiul online reflectă realitatea, deși ne dorim condiții foarte bune pentru elevii noștri. Principala problemă în școală a fost lipsa căldurii. Am reușit prin investiții, sprijiniți și de Primăria Tecuci și prin programul de finanțare de la Ministerul Agriculturii, să reabilităm instalația termică și să schimbăm caloriferele. Ne-am dorit să facem mai mult, dar clădirea este foarte mare, veche, și fondurile au fost limitate. Din păcate, pentru toalete nu au mai ajuns bani”, a precizat directoarea.

În prezent, instituția are în derulare două proiecte majore cu finanțare europeană. Unul dintre acestea, în valoare de 650.000 de euro, finanțat prin PNRR, este în faza de achiziții și urmează să intre în implementare. Al doilea proiect, în valoare de 10 milioane de euro, câștigat de Primăria Tecuci, vizează reabilitarea completă a clădirii colegiului.

Deși infrastructura lasă în continuare de dorit în anumite zone, activitatea educațională a colegiului se desfășoară la un nivel ridicat. Pagina oficială a instituției ilustrează numeroase activități extracurriculare, parteneriate, stagii de practică și participări la competiții educaționale, atât în domeniul agricol, cât și economic.

La Olimpiada Națională a disciplinelor din aria Tehnologii și Educație Tehnologică, elevii Iacob Ana-Maria (clasa a XI-a TH) și Lazăr Mihai-Ștefan (clasa a XI-a TV) au obținut mențiuni la domeniile Cultura plantelor, respectiv Creșterea animalelor, sub îndrumarea profesorilor Gheorghe Oana Monica, Mîndru Cristina Daniela și Tănasă Teodor Cristian.

De asemenea, elevii Colegiului Național de Agricultură și Economie au participat cu succes la concursul regional pe teme economice „Ion Ionescu de la Brad”, organizat de Universitatea „Vasile Alecsandri” din Bacău. Gabriela Caraiman a câștigat premiul I la secțiunea „Administrarea firmei”, iar Diana Leonte a obținut mențiune la aceeași secțiune.

Totodată, instituția se implică activ în proiecte de colaborare cu alte licee și mediul privat. Un exemplu este proiectul „P.R.A.C.T.I.C.Ă. locală”, în cadrul căruia elevii au participat la un schimb de experiență cu Liceul Tehnologic „Jacques M. Elias” din Sascut, județul Bacău, desfășurat la ferma S.C. Buon Affaires S.R.L.

În paralel, clasa a XII-a A, specializarea Tehnician în activități economice, a participat recent la un stagiu de pregătire practică la sediul firmei Inspire Travel SRL din București, în cadrul proiectului „Școala COOL – Cariera ta începe acum!”, finanțat prin Programul Educație și Ocupare (PEO) 2021-2027.

Acestea sunt doar câteva dintre zecile de activități educaționale, profesionale și de performanță în care elevii și profesorii Colegiului Național de Agricultură și Economie Tecuci sunt implicați anual.

Pe măsură ce aspectele negative au fost rapid mediatizate, rămâne întrebarea câți vor alege să vorbească și despre partea pozitivă, aceea în care, în ciuda dificultăților materiale, educația rămâne pe primul loc și progresul este constant și sustenabil.

Ia legătura cu noi chiar acum. Notă: Pen