vineri, mai 24, 2024
Actualitate

METODA DE ELIMINARE A DĂUNĂTORILOR DIN SOLAR ÎN MOD NATURAL

În  județul Galați, tot mai mulți legumicultori folosesc metode naturale de combatere a dăunătorilor. Printre dăunătorii eliminați în mod bio sunt Tripsul și Molia Tomatelor.

Combaterea Tripsului

 

Tripsul este unul dintre daunatorii problematici in culturile de legume din Romania, pagubele cauzate de acesta fiind in crestere, de la un an la altul. Odata instalat in cultura, aceasta mica insecta fitofaga poate purta si boala petelor de bronz (TSWV), virus care poate compromite culturile de tomate sau de ardei.

 

Pentru combaterea acestei insecte, este folosită o alta insectă numită Orius. Gândacii sunt puși pe frunze din doi în doi metri, iar apoi aceștia se împrăştie în cultura de ardei. Un Orius poate combate peste 80 de thripsi adulti pe zi (in timp ce pentru hrana foloseste doar cativa).
Se instaleaza mai repede in culturile cu polen. Toate cele 5 stadii de nimfă au comportament de pradator, iar adultii pot sa si zboare.
Fiind considerat un pradator universal, acesta se hraneste de asemenea cu oua de molii, paianjeni si alti daunatori. Dureaza intre 4 si 8 saptamani pentru infiintarea unei populatii active.

 

 

Trips - Recunoastere si combatere

 

Combaterea Moliei

 

Molia Tomatelor sau Tuta Absolută este un alt dăunător în culturile de legume. Aceasta insecta, in ciuda marimii reduse, reprezinta motivul pentru care multe culturi de tomate au fost devastate, cu pierderi de pana la 100%. Este un daunator relativ nou in tara noastra, prezenta fiindu-i observata incepand cu anul 2009. De atunci, s-a raspandit cu repeziciune in toate bazinele legumicole din tara.

 

Pentru eliminarea acestui dăunător poate fi folosită o altă insectă numită Macrolophus pygmaeus, o insectă prădătoare care se hrănește cu ouăle și larvele de Tuta absoluta. Dureaza intre 8 si 12 saptamani pentru ca o populatie sa se instaleze.

 

Molia minieră a tomatelor: semnele atacului și metode de combatere - BASF  Agricultural Solutions România

 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ia legătura cu noi chiar acum. Notă: Pen