sâmbătă, noiembrie 2, 2024
Actualitate

ASTĂZI ESTE ZIUA ȘCOLII DIN SATUL UMBRĂREȘTI-DEAL | ACTIVITĂȚILE COPIILOR ȘI ISTORIC DESPRE ȘCOALĂ

Sfantul Stelian CrestinOrtodox.roAstăzi, 26 noiembrie 2021, Biserica Ortodoxă îl prăznuiește pe Sfântul Stelian Paflagonul. Sfântul Stelian Paflagonul este cunoscut ca ocrotitorul pruncilor și al familiei creștine. Tot astăzi, la școala din satul Umbrărești-Deal este zi de sărbătoare, după ce din anul 2000, unitatea de învățământ a fost încredințată Sfântului Stelian.

 

În fiecare an, al acestei perioade, activitățile la școală sunt în plină desfășurare. Cadrele didactice, împreună cu elevii, au cântat, au desenat, au mers la biserica din apropiere sau au primit diferiți oaspeți.  De asemenea, școala a fost gazda unor lansări de carte. De exemplu, în anul 2017, părintele Rusu Toderiță a lansat cartea ”Mărturisirea ortodoxă la Umbrărești. Părintele Dumitru Vlad. Documente inedite”.

Remarcată prin activități și rezultate

 

De-a lungul anilor, școala s-a remarcat prin diferite activități inedite aducătoare de zâmbete. Anul 2018 a fost un moment important pentru elevii și cadrele didactice de la școala gimnazială ”Sfântul Stelian”. Cu ocazia centenarului, unitatea de învățământ din satul Umbrărești-Deal s-a înfrățit cu o unitate de învățământ din Republica Moldova. În aceeași zi a fost semnat actul de înfrățire a comunei noastre cu localitatea Roșu, Republica Moldova.

Nu este disponibilă nicio descriere pentru fotografie.

 

În luna iulie 2019, elevii Școlii Gimnaziale „Sf Stelian” au participat la proiectul „Scoala de vară dunăreană” inițiat de Asociția „Danubiana Galați”, oferind cadrelor didactice din Republica Moldova și Ucraina momente artistice de neuitat. Aceștia au dansat și cântat cântece patriotice. Anul școlar 2020-2021 a fost și el un an aducător de bucurie. Școala fâcând parte dintr-un program, care a adus în dotate 15 calculatoare noi.  La mijlocul verii a anului 2021, 6 cadre didactice  de la Școala Gimnazială ”Sf. Stelian”, Umbrărești-Deal au participat la mobilitatea de formare a personalului didactic oferită în cadrul proiectului ”Let’s work safely on the Internet!”.

Istoria școlii

 

După popularea satului Umbrărești-Deal, în anul 1910 de către locuitorii satelor Umbrărești-Vale și Torcești, era necesară și construcția unui școli, unde copiii satului să învețe.  Așa se face ca la 15 septembrie 1935 s-a înființat școala, ca instituție de învățământ, într-o casă țărănească ca sală de clasă, suficientă la acea vreme.  Deschiderea primului an de învățământ în acest sat a fost făcută de primul director și învățător Alexandru Ciucă, în prezența preotului Mihail  Chircu, a primarului T. Sobieschi și a prefectului de Tecuci, domnul Teodorescu.

Nu este disponibilă nicio descriere pentru fotografie.

După doi ani este numit director Octavian Motas, iar în următorii doi ani este conducător de școală  învățătorul Gheorghe Munteanu.  Între anii 1941 și 1951 este director învățătorul  Dumitru Taraluga, cel care a adus o contribuție mare la zidirea primului local de școală, cu două săli de clasă, hol și cancelarie, spațiu utilizat pentru clasele I-IV, dat în folosință în anul 1945. Elevii claselor V-VIII învățau la Umbrărești-Vale.

 

A  urmat la conducerea școlii  Ion Dămăceanu între anii  1951-1962, perioadă în care construiește  cu ajutorul părinților a construit un alt corp de școală din paiantă, cu trei săli de clasă.

În anul școlar 1962-1963 este director învățătorul Petru Gheorghiu, urmează apoi învățătorul Dumitru Mihalache până în 1970, când este înlocuit de profesorul de matematică, Roșu Nicolae, în timpul căruia este construit un alt corp de școală-anexă, din cărămidă și beton, cu trei săli de clasă.

În anul 1971, s-au mai construit trei săli de clasă, iar în anul școlar 1972-1973 inspectoratul școlar o numește directoare pe profesoara de lb. română Turcu Maria, urmează apoi profesorul de istorie-geografie Pislaru Marin.

Între anii 1979-1984 ocupă funcția  de director profesorul de educație fizică Trifan Vasile , urmat de profesoara Pislaru Maria și de profesoara Trifan Finita,

Din ianuarie 1990 până în anul 2016  a îndeplinit funcția de director profesorul de matematică Vasile  Turcu.

În anul 2000 școala a fost încredințată Sfântului Stelian, ocrotitorul copiilor.

La controlul ARCIP la care am avut ocazia să iau parte în calitate de elev, în luna martie 2015, fosta mea școală primește calificativul FOARTE BINE.

În prezent funcția de director a unității de învățământ este ocupată de profesoara de limba română Babeș Monica.

 

La mulți ani!

 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ia legătura cu noi chiar acum. Notă: Pen