Traficul cu țigări la frontiera de nord s-a redus de când a început războiul din Ucraina
Traficul cu țigări la frontiera de nord a țării noastre s-a redus de când a început războiul din Ucraina. Din data de 22 februarie, nu a mai fost semnalat niciun transport ilegal de țigări. În țara vecină, în fabrici clandestine, erau realizate țigaretele în scopul de a fi trimise apoi în România. Prin nord era locul pe unde cele mai multe țigări intrau în țară.
Țigaretele erau dese ori ascunse în caroseria mașinilor sau trecute cu drona. Membrii rețelelor cunonșteau zona foarte bine și aveau zeci de persoane care stăteau pentru a supraveghea orice mișcare.
Țigările erau introduse ilegal în România în scopul de a evita plata accizelor pe tutun. Astfel, aceste țigări erau vândute la negru la un preț care este de 2-4 ori mai mic decât țigările fiscalizate.
Un pachet era vândut cu prețuri între 3 și 8 lei, în timp ce produsele accizate costă între 15 lei și 23 de lei.
Conform producătorilor de țigări, România pierde anual minimum jumătate de miliard de euro din traficul ilegal cu țigări. Conform unui studiu al companiei de cercetare Noriel, 10% din piața de țigări este reprezentantă de contrabanda cu aceste produse.