miercuri, octombrie 23, 2024
Actualitate

Măsuri pentru desfășurarea în siguranță a alegerilor europarlamentare și locale. Zeci de mii de angajați MAI vor fi în stradă

Ministerul Afacerilor Interne (MAI) a anunțat într-o declarație de presă măsurile luate pentru asigurarea ordinii publice în contextul alegerilor europarlamentare și locale care vor avea loc pe 9 iunie. Campania electorală, începută acum 30 de zile, s-a încheiat oficial astăzi la ora 7:00, moment de la care sunt interzise orice acțiuni de promovare electorală. Cei care încalcă această regulă riscă amenzi între 1.400 și 2.000 de lei.

Bilanțul incidentelor electorale

De la debutul campaniei, MAI a înregistrat 1.250 de incidente sau fapte ilegale în context electoral, media fiind de aproximativ 43 de evenimente pe zi. Comparativ cu alegerile similare anterioare, numărul acestora a scăzut cu 5,5%. Dintre cele 1.250 de sesizări, 71 sunt în curs de verificare, iar 158 nu s-au confirmat. Cele mai frecvente sesizări au vizat distrugerea sau deteriorarea materialelor electorale (375 de cazuri), coruperea alegătorilor (156 de cazuri) și afișarea materialelor de promovare electorală în locuri nepermise (140 de cazuri).

Acțiunile MAI și sancțiuni

MAI a aplicat 453 de sancțiuni contravenționale, constând în 257 de amenzi în valoare totală de peste 187.000 de lei și 195 de avertismente. De asemenea, au fost întocmite 412 dosare penale pentru posibile infracțiuni.

Măsuri de siguranță pentru ziua alegerilor

În ziua alegerilor, aproximativ 42.800 de angajați MAI vor fi mobilizați pentru a asigura ordinea și siguranța publică la nivel național. Aceștia vor proteja cele 18.955 de secții de votare, vor fi pregătite echipe pentru intervenții rapide și se vor institui dispozitive de ordine publică pentru prevenirea aglomerărilor. Peste 1.600 de polițiști vor verifica transportul de persoane, beneficiind de sprijinul aerian al aeronavelor IGAv.

Suport pentru alegători

Pentru a sprijini alegătorii fără documente de identitate valabile, Direcția Generală de Evidență a Persoanelor și serviciile județene vor avea program extins cu publicul, astăzi până la ora 16:00 și mâine până la ora 22:00.

Organizarea și coordonarea misiunilor

Începând de astăzi dimineață, la ora 7:00, la sediul MAI a fost activat Centrul Operațional de Comandă pentru coordonarea și monitorizarea tuturor misiunilor. Comandamente operaționale similare au fost activate în toate județele și în Capitală, cu ofițeri de la București pentru coordonare și sprijin.

Prin aceste măsuri, MAI își propune să asigure desfășurarea în condiții de siguranță și legalitate a alegerilor din 9 iunie, contribuind la menținerea unui climat de ordine și liniște publică.

Ia legătura cu noi chiar acum. Notă: Pen