MÂINE ESTE SFÂNTUL ANDREI | LA GALAȚI S-AU ADUNAT SUTE DE PERSOANE LA MOAȘTELE SFÂNTULUI
Sute de mii de sărbătoriți
Despre Sfântul Andrei
Sfântul Apostol Andrei este considerat ocrotitorul românilor. Sfântul Apostol Andeei și fratele său, Sfântul Apostol Petru, au fost fiii lui Iona, un pescar sărac din Galileea. Ei au călcat pe urmele tatălui, trăind din pescuit până când l-au auzit pe Sfântul Ioan Botezătorul predicând în pustiul Iordanului și vestind venirea lui Mesia.
Martor la botezul lui Iisus Hristos în apa Iordanului, Andrei l-a auzit pe Sfântul Ioan Botezătorul spunând: „Iată Mielul lui Dumnezeu, Cel ce ridică păcatul lumii”. Chemarea lui Andrei la apostolie s-a petrecut ceva mai târziu. Iată ce spune Sfântul Apostol și Evanghelist Matei: „Pe când (Iisus) umbla pe lângă Marea Galileii, a văzut doi frați, pe Simon ce se numește Petru și pe Andrei, fratele lui, care aruncau mreaja în mare, căci erau pescari.
Și le-a zis: Veniţi după Mine şi vă voi face pescari de oameni. Iar ei, îndată lăsând mrejele, au mers după El„. Andrei este cunoscut și drept „cel dintâi chemat„ (la apostolie). L-a însoțit pe Iisus Hristos prin Țara Sfântă. A fost martor la minunile pe care Le-a săvârșit și s-a pătruns de învățăturile Lui. Sfântul Andrei a suferit, alături de ceilalți apostoli, asistând la chinurile și umilințele la care L-au supus iudeii pe Mântuitor.
S-a încredințat, împreună cu ceilalți apostoli, că Iisus Hristos a înviat din morți. L-a văzut pe Domnul înviat și în prima zi, și după opt zile, și când El S-a arătat în Galileea și Le-a dat poruncă să predice Evanghelia printre toate neamurile pământești, scriu cei de la Libertatea.
Sute de credincioși s-au adunat la moaștele Sfântului Andrei, de la Galați
În ciuda vremii neprietenoase, sute de oameni continuă să se închine la moaștele Sfanțului Apostol Andrei, la Catedrala Arhiepiscopala din Galați.
Raclele au fost scoase duminică, așa cum se întâmplă în fiecare an, iar câteva mii de credincioși din toată țara sunt așteptați să participe la eveniment. Momentul marchează începerea festivităților dedicate Sfântului Andrei, ocrotitorul Galațiului și al întregii țări.
Voluntarii au împărțit cornuri și apă plată celor care au avut răbdarea de a aștepta la coadă, în ploaie, să se închine la moaște.
Aceiași voluntari dezinfectează periodic raclele și au grijă ca enoriașii să respecte măsurile sanitare. Moaștele sunt ale unor sfinți, despre care se crede că ar avea puteri tămăduitoare: Sfântul Apostol Andrei, Sfinții doctori Pantelimon, Nectarie, Efrem și Luca al Crimeii, precum și Sfântul Ioan Casian.
Au fost câteva sute de oameni care s-au închinat până acum la moaștele așezate în baldachin, în spatele Catedralei Arhiepiscopale din Galați. Chiar dacă plouă mărunt și rece, oamenii continuă să vină. Preoții spun că moaștele vor rămâne aici până marți, de Sfântul Apostol Andrei, până când se va închina și ultimul enoriaș, potrivit celor de la Știrile ProTv.