marți, octombrie 15, 2024
Evenimente

FOTO | Slujbă dedicată Micii Unirii și programe artistice la biserica parohială Sfinții Arhangheli Mihail și Gavril

Astăzi, 24 ianuarie 2022 cu prilejul împlinirii a 163 de ani de la Unirea Principatelor Române, la biserica parohială Sfinții Arhangheli Mihail și Gavril, din satul Umbrărești a avut loc o slujbă dedicată acestei zile, urmată de un program artistic, unde copiii din corul parohial au cântat cântece patriotice.

Slujba a început cu Acatistul Domnului Nostru Iisus Hristos, urmată de Tedeumul dedicat Micii Uniri. La finalul slujbei, momentul artistic a început cu intonarea imnului național, iar apoi, rând pe rând fiecare membră a grupului parohial a cântat cântece dedicate acestei zile. Se enumeră Beatrice Andreea Munteanu, Cristina Lavinia Tonu, Alexandra Gavrilă, Alexandra Zaharia și Bianca Tufănoiu.  În încheiere, domnul primar Ionel Stratulat a ținut să aducă aminte publicului prezent ce sărbătorim azi și cât de importantă este această zi.

783f962a-5507-47e0-8d80-d9629ff04685

Toate pozele de astăzi vor fi postate pe pagina Fii Informat Umbrărești.

Despre Mica Unire

24 ianuarie 1859: Mica Unire - Unirea Principatelor Române sub Alexandru Ioan Cuza - Ziarul Unirea

Anul acesta sărbătorim 163 de ani de la Unirea Principatelor Române, moment ce reprezintă o primă etapă importantă în crearea statului unitar român.

 

Idealul generației pașoptiste de a uni cele două tărâmuri românești a fost edificat în ședința Adunării elective din Țara Românească, prin propunerea și alegerea ca domnitor a lui Alexandru Ioan Cuza, atât în Țara Românească cât și în Moldova.

 

După un întreg deceniu în care elitele românești au făcut presiuni diplomatice permanente în cancelariile europene cu privire la dorința de unire a poporului, în anul 1859 s-a înfăptuit Mica Unire.

 

Noul domnitor ales Alexandru Ioan Cuza, cu sprijinul lui Mihail Kogălniceanu, a pus în aplicare o agendă liberală și a generat reforme importante precum: instaurarea unui nou cod civil și penal, înființarea Armatei Naționale Române, modernizarea educației, reforma agrară, trecerea de la alfabetul chirilic la cel latin, reforma fiscală și secularizarea averilor mănăstirești.

Ce spuneau românii de rând despre Alexandru Ioan Cuza | Digi24

Sărbătoarea Unirii Principatelor Române de la 24 ianuarie 1859 reprezintă o dată crucială în construcția statului român modern. Iar astăzi, provocarea o reprezintă depășirea pandemiei și accelerarea dezvoltării economice a României, în pas cu celelalte state membre ale Uniunii Europene.

 

Dar istoria ne-a demonstrat că putem fi puternici ca națiune, atunci când ne unește același scop. Uniți vom reuși să depășim orice obstacol și să îndeplinim tot ce ne propunem.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ia legătura cu noi chiar acum. Notă: Pen