miercuri, octombrie 23, 2024
Cultural

Umbrăreștiul in centrul atenției. Lansări de carte și recitaluri susținute de micile talente din comună, în cadrul proiectului „Școala Danubuiană” – „Uniţi în pace pentru Ucraina”

Într-o zi frumoasă și călduroasă de toamnă, sâmbătă, 29 octombrie, oamenii din Umbrărești au fost gazda în cadrul proiectului „Școala Danubiană” – „Uniți în pace pentru Ucraina, derulat în perioada 23-30 octombrie 2022. Peste 50 de oameni din Galați, Brăila, Cluj, dar și de peste hotare, din Ucraina și Republica Moldova au fost primiți cu pâine și sare într-o locație primitoare de lângă comuna noastră.

 

 

 

 

 

Gazdele au fost Școala Gimnazială „Sfântul Stelian”, prin prof. director Monica Babeș, Parohia Umbrărești 1, prin pr. Ioniță Gheorghiță, Primăria Umbrărești, prin administrator public Stoica Paraschiv și preoții Ionel și Toderiță Rusu, alături de preoteasa Rozalia Rusu.  În cadrul evenimentului, umbrăreștenii Rozalia Rusu și preotul Ionel Rusu și-au lansat ultimele cărți scrise de domniile sale. Pentru a da un ton de veselie, 10 fetițe din comună au cântat muzică tradițională românească.

 

 

 

 

Manifestarea a început cu scurte alocuțiuni susține de cei menționați mai sus, după care poeta Marilena Apostu i-a prezentat cartea proaspăt lansată a preotului Ionel Rusu, numită ,,Din lacrimile cerului, neadormiri” Editura Limes, Cluj -Napoca. Au urmat momentele artistice susținute de talentele Lavinia Tonu, Alesia Saulea, Sara Zaharia, Alexandra Zaharia, Beatrice Munteanu, Antonia Ursu, Alexandra Gavrilă, Denise Jorăscu, Bianca Tufănoiu și Veronica Popa.

În continuare, poetul Sandu Cătinean i-a prezentat cartea doamnei preotese Rozalia Rusu, intitulată Incursiune prin anotimpuri. Spre final, fiecare invitat a avut ocazia de a lua cuvântul pentru a-și manifesta gândurile despre evenimentul desfășurat. Proiectul transfrontalier ”Uniți în pace pentru Ucraina” este finanțat de către Departamentul pentru Românii de Pretutindeni. Tema proiectului vizează valorizarea istoriei și culturii comune, precum și a valorii spirituale a limbii române și a tradițiilor românești, care să conducă la conștientizarea importanței cunoașterii istoriei, spațiului și timpului istoric comun al României, Basarabiei istorice, a Bucovinei, în contextul geopolitic actual din estul Europei.

Felicitări atât organizatorilor, cât și oaspeților!

 

Vezi întreaga galerie foto aici

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ia legătura cu noi chiar acum. Notă: Pen