marți, decembrie 3, 2024
Cultural

Umbrăreștiul a fost duminică capitala europeană a culturii. Zeci de oameni au poposit în localitatea noastră

Umbrăreștiul a fost duminică capitala europeană a culturii. Zeci de oameni au poposit în localitatea noastră în cadrul unui amplu eveniment care a pornit din Galați. Evenimentul „Cultură și Civilizație Românească – Ediția a VI-a” și-a început cursul luni, 23 octombrie, la Colegiul Național „Costache Negri” Galați, adunând aproximativ 80 de persoane din țara noastră, din Republica Moldova și Ucraina.

Locul de început a fost ales pentru că timp de 36 de ani, președinta Asociației Danubiana Galați, doamna Antoneta Crudu, a lucrat ca și cadru didactic în acest colegiu. De asemenea, copiii doamnei au învățat în această unitate de învățământ. Cei 10 ani de activitate de debut a Școlii Danubiene s-au marcat în această instituție. Totodată, tot în această instituție, în 2015, a avut loc primul proiect al Școlii Danubiene.

Invitații au fost primiți într-un mediu armonios și prietenos, iar mai mulți copii și tineri și-au manifestat talentul, cântând în fața publicului. Printre aceștia s-au numărat Rebeca Stan, Sofia Stan și Cristian Stan din comuna vecină Ivești, care au interpretat melodii la pian și au fredonat diverse cântece. De asemenea, o altă stea, așa cum a fost numită este Carla Gafton, un copil talentat ca toți ceilalți. Ea i-a impresionat pe cei prezenți cu cele trei melodii cântate de ea.

La finalul momentului, grupul de dansatori ai Școlii Ștefan cel Mare din Galați a stârnit ropote de aplauze, iar doamna Vasilica Tonu din Umbrărești, profesor de muzică la Școala nr. 28 Galați, i-a încântat pe cei prezenți cu câteva melodii cântate din suflet.

Evenimentul, al cărui întemeietor este doamna Antoneta Crudu, președinta Asociației Danubiana Galați, a continuat în toate zilele săptămânii 23-29 octombrie 2023. În penultima zi de activități, invitații au vizitat mai multe obiective și mănăstiri din județul Vrancea, iar la finalul zilei, în drumul lor spre Galați, au făcut popas în comuna noastră.

Oaspeții au fost întâmpinați cu pâine și sare la o locație prietenoasă din satul Condrea.  Aici, autorii Marian Dima și Ana Barbu și-au lansat două noi cărți, cu titlurile „Momente Strategice pe Eșichier” și „Jocuri pe Cer”. Mai departe, au avut loc diverse momente tradiționale, precum jocul găinii, muzică populară interpretată de Alexandra Zaharia, Alexandra Gavrilă și Antonia Ursu și dansuri populare.

De asemenea, au mai cântat  Teodora Dănțăușa, participantă la emisiunea „Românii au Talent” în anul 2021, venită tocmai de la Baia Mare, Monica Țugulea din Vulcan, județul Hunedoara. Totodată, la nai, chitară și voce a cântat Marin Oanea, profeosr în învățământul primar.  La final, evenimentul s-a încheiat printr-un recital susținut de doamna Vasilica Tonu și Maricica Mihoianu, artist popular din Iași.

Printre participanți s-au numărat și preotul Ionel Rusu, diferiți oameni de cultură, ziariști, actori și profesori. Salutăm faptul că și în acest an, localitatea noastră a devenit un punct de recreere și un loc unde cultura a putut să înflorească din nou.

Am fost onorați să primim în rândul umbrăreștenilor vizita doamnei ambasador Iuliana Gorea Costin și a actorului cu suflet de catifea, Nicolae Jelescu, de la TVR Cultural și TVR Moldova și director al Teatrului Poetic „Alexei Mateevici din Chișinău. Vă mai așteptăm pe la noi!

Proiectul transfrontalier „Cultură și Civilizație Românească – Ediția a VI-a” a fost finanțat de Departamentul Românilor de Pretutindeni și este un proiect al Școlii Europene Danubiana, al cărei întemeietor este doamna Antoneta Crudu, președinta Asociației Danubiana.

 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ia legătura cu noi chiar acum. Notă: Pen